ZIMOVANJE I LETOVANJE

Prvo zimovanje sa vrtićem, odnosno prvo veliko odvajanje je iskušenje za decu, ali i roditelje. Psiholozi tvrde da je pogrešno da pitate dete da li želi da ide, jer ono neće umeti to da vam kaže. Naime, deca imaju drugačiju logiku od odraslih, a kako nemaju ranija iskustva odvajanja i nemaju na osnovu čega da zaključuju, ne mogu znati da li žele da idu. Često odgovaraju da žele, a, u stvari, nije tako.

Dete je spremno da ide ako njegov govorno-jezički razvoj odgovara uzrastu, ume da sluša i ima potrebnu pažnju, ukoliko ima dobar odnos sa drugarima i vaspitačicom. Sami treba da procenite da li je dete sposobno da bude bez vas sedam ili deset dana, a važnu ulogu u pripremi za odlazak ima priča o tome gde idu i kako će se provesti. Slušanje, posmatranje, zamišljanje i različite aktivnosti vezane za ovaj događaj pomoći će detetu da bolje podnese razdvojenost od vas.

Kada im pričate o zimovanju, govorite kako će im biti lepo, ali nikada ne pričajte samo o njemu nego i o deci koja će ići. Jako je važno da ga hvalite i istaknete kako ste ponosni što je samostalno i što će biti samo sa drugarima i vaspitačicama. Bitno je i da im objasnite da se za sve što im treba obrate vaspitačima, kao i da treba da vode računa o higijeni, svojim stvarima, ponašanju...

Možete im pokazati i slike mesta na koje idu, opisati im šta ih tamo sve čeka i kako će uživati. Neka istraživanja vezana za emocionalnu i socijalnu zrelost mališana uzrasta do pet godina, pokazala su da je "kritičan" trenutak opraštanje na autobuskoj stanici. Naime, često roditelji pokazuju tugu, mašu, predugo se zadržavaju i teško opraštaju što uznemirava mališane.

Zbog toga psiholozi savetuju da se sa detetom ne opraštate dugo, da ga poljubite i odete sa osmehom. Nemojte uznemiravati ni svoju niti drugu decu i sa drugim majkama nemojte razgovarati o tome kako se brinete kako će deca provesti zimovanje.

Deca veruju roditeljima, kopiraju njihove reakcije i ako u njima osete strah ili zebnju, sve informacije o tome kako će se lepo provesti padaju u vodu.

Često se događa da deca posle povratka budu jako nemirna, imaju burnije reakcije i ponašaju se drugačije nego obično. To je normalna reakcija i nemojte se ljutiti na dete. Iako mu je bilo lepo na zimovanju sa drugarima, srećno je što je ponovo kod kuće.

 

+381 11 3281 947

©2019 by www.travelkids.rs. Proudly created with Wix.com